Algemene informatie
Titel
Alles Wat Er Was
Auteur
Hanna Bervoets
Uitgeverij
Atlas Contact
Plaats uitgave
Amsterdam, Nederland
Jaar van uitgave origineel
2013
Druk
Zevende druk uit 2016
Aantal bladzijden
284
Genre
Psychologische roman
__________________________________________________________________________
Samenvatting
Acht mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. En ze blijven dicht. Eerst dagen, dan weken.
Door de ogen van tv-redactrice Merel zien we hoe de groep probeert zich staande te houden in een nieuwe wereld. Leo, Barry, Natalie, Joeri, Kaspar en Kaylem leven samen met Merel in een wereld van duisternis en isolement. Van slapen op een gymmat en tien korrels rijst per dag.
Leo
Door de ogen van tv-redactrice Merel zien we hoe de groep probeert zich staande te houden in een nieuwe wereld. Leo, Barry, Natalie, Joeri, Kaspar en Kaylem leven samen met Merel in een wereld van duisternis en isolement. Van slapen op een gymmat en tien korrels rijst per dag.
Naarmate de voedselvoorraden verder slinken, lopen de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger op. Mensen willen weg, net als Lotteke. Zij was de eerste die het gebouw verlaat en niet meer terugkeert. Nadat Joeri verongelukt verlaten ook Natalie en Kasper het gebouw met Joeri in een grijze zak. Hij viel van de trap en brak zijn arm, die later geamputeerd werd. Dit werd helaas zijn dood. Leo en Barry starten een affaire, maar Leo start er ook een Merel. Dit zorgt natuurlijk voor problemen. Kaylem houdt zich op de achtergrond, maar is hij echt onschuldig?
Houden Barry, Leo, Merel en Kaylem het samen uit in school? Wat doen ze als ze geen zin meer hebben in poker? Geen zin meer in oude boeken lezen? Geen zin meer in mensenvlees? Wat doen ze als alles wat er was er niet meer is?
__________________________________________________________________________
Karakterbeschrijvingen
In plaats van een standaard boekverslag, heb ik gekozen voor een van de keuze opdrachten van klas 5. Er stond dat je een van de opdrachten moest kiezen en daar 500 woorden over moest schrijven. Ik koos voor de karakterbeschrijvingen en kwam ver boven de verplichte 500 woorden.
"De karakters van de hoofdpersonen zijn gefaseerd in het verhaal aangeboden. Werk de karakters van de hoofdpersonen nader uit. Voel je bepaalde sympathie voor de hoofdrolspeler(s): leef je mee met wat hem/haar/hen overkomt? Probeer eens kritisch te kijken naar de persoonlijkheid van de hoofdrolspeler(s): wat voor eigenschappen kenmerken hem/haar; waarin uiten die zich; wat voor ontwikkeling maakt de persoon door; in hoeverre verándert hij/zij door de gebeurtenissen waarmee hij/zij geconfronteerd wordt; wat voor relaties gaat hij/zij aan?
Niet alleen innerlijke kenmerken van de personen bepalen jouw beeld, ook de uiterlijke beschrijvingen kunnen een rol spelen in je beoordeling. Schets zo een genuanceerd mogelijk beeld van zo'n hoofdpersoon. Van daaruit kun je gemakkelijker aangeven waarom je hem of haar juist sympathiek vindt of juist niet."
Merel
Als televisie redactrice moest Merel aanwezig zijn bij de opnames, die op zondagmiddag in een basisschool gemaakt werden. Wanneer de ramen en deuren op slot gaan, gaat Merel snel over op survival-modus. Het eerste wat ze doet is een agenda van een of andere Melissa pakken en noteert gelijk op welke datum de knal plaats vond. Het hele boek bestaat uit pagina's van de agenda, die Merel als een soort dagboek bijhoudt. Ze is slim en observerend. Maar ze is ook mens. Het duurt niet lang voor ze gevoelens krijgt voor Leo. Met Barry was ze al vrienden en ze zijn dus ook erg hecht in de school. Ze beginnen samen de speurtocht naar de eigenaar van de pillenkokers. Die persoon zou namelijk zwaar in de problemen zitten als de pillen opraken.
Merels ontwikkeling is duidelijk zichtbaar in het boek, want je leest alleen wat zij schrijft en dus denkt. Ik denk dat Hannah Bervoets een fan is van Bernlef. Hoe verder je komt in het boek, hoe verder heen merel is. Je merkt dit aan de cryptische tekst en rare dingen waar ze over schrijft. Honger, claustrofobie, angst en dood spelen daar een grote rol in. Ze draait uiteindelijk helemaal door en pleegt onwetend zelfmoord.
Barry
Als Merels collega, moest ook Barry aanwezig zijn bij de opnames. Barry is een beetje een lolbroek, maar hij is ook een optimist. Wanneer iedereen het wil opgeven, probeert
Barry ze blij te krijgen met praten over zijn date en welke burger hij het eerst zou halen bij Burger King. Zijn optimisme wordt minder naarmate het boek vordert, waardoor hij verdacht wordt van het slikken van de pillen. Hij ontkent dit en probeert Merel juist te helpen met het zoeken van de "dader".
Ook Barry kan Leo niet weerstaan en wordt verlief op hem. Wanneer hij doorkrijgt dat Leo meer van Merel houdt dan van hem, wordt hij depressief. Hij stopt met eten en drinken. Uiteindelijk ligt hij op sterven en wordt hij een beetje geholpen door een paar kralenkettingen...
Natalie en Joeri
Zo trost was Natalie om geïnterviewd te worden met haar hoogbegaafde zoontje. Ze was samen op school met haar Joeri, toen de knal luidde. Ze is een van de minst kalme personen in de school. In het begin praat ze constant over haar vriend Erik, die nog thuis zit. Al snel voelt ze zich aangetrokken tot Joeri's leraar Kaspar. Dit zorgt ervoor dat ze Joeri verwaarloosd. Joeri richt zich hierdoor op Merel. Hij begint haar te zien als een moeder figuur en slaapt bij haar wanneer zijn moeder bij Kaspar is. In tegenstelling tot zijn moeder, blijft Joeri erg kalm en optimistisch. Hij speelt basketbal met Leo, leest met Barry en glijdt van de trap af op een gymmat. Dat laatste had hij beter niet kunnen doen, want hij brak zijn arm en werd ernstig ziek.
Na het ongeluk van Joeri verlaten Natalie en Kaspar het gebouw samen met Joeri.
Natalie werd namelijk steeds hysterischer en gaf alles en iedereen de schuld van Joeri's ongeluk. Hierdoor dachten Merel en Barry dat zij de pillen slikte. Niemand vond het echt erg toen ze weggingen. Het eten was erg schaars en Natalie was zeer vervelend.
Kaspar
De leraar van Joeri moest ook geïnterviewd worden, want dat zou hem gerust stellen. Kaspar werkt op de school van het interview, dus wanneer ze vastzitten weet hij alles te vinden. Hij besluit om in elk lokaal voor voedsel te zoeken, te rantsoeneren in de keuken en te slapen in de gymzaal. Ook is hij erg handig met snufjes. We weten verder niet veel van Kaspar, behalve dat hij met Natalie slaapt en handig is met zagen. Hij maakt maar één ontwikkeling door in het boek. Dat is wanneer Joeri verongelukt. Kaspar neemt het op zich om voor hem te zorgen. Dat betekent dus ook zijn arm afzagen wanneer hij begint af te sterven. Als hij doorheeft dat Joeri het niet gaat overleven in de school, besluit hij met Natalie de school te verlaten.
Hij wikkelt Joeri in een grijze zak om Natalie heen en iedereen neemt afscheid. Wanneer Kasper de deur van de school achter zich sluit, fluistert Merel echter naar Leo. Joeri was al dood voor ze de school uit waren.
Kaylem
Als conciërge van de school moest Kaylem aanwezig zijn, niet voor de opnames, maar om gewoon schoon te maken. Hij kan geen Nederlands, waardoor hij ook niet veel met iedereen praat. Alleen op het einde maakt hij een praatje met Merel. Hij vertelt heel zijn levensverhaal en waarom hij zo goed kan zingen. Hij toont vrijwel geen emotie en maakt alleen kralenkettingen. Waarom weten we niet, maar hij helpt Barry aan zijn einde. Hij bindt zijn benen af met kralenkettingen en kookt zijn vlees. Dit gaat lang door met Leo, maar wanneer Merel er achter komt moet Kaylem stoppen. Dat kan niet anders, want Merel vermoordde hem. Hij heeft Barry vermoord volgens Merel. Ze wurgt hem met een van zijn kettingen en doet precies met hem, wat hij met Barry deed...
Hij is een geliefde, gespierde televisie presentator en komt naar het gebouw om het interview af te nemen. Doordat Leo de knapste in het gebouw is, krijgt hij ook de meeste aandacht. Hij neemt al vrij snel de leiding op zich, wanneer iedereen zich erbij neerlegt dat ze vast zitten in het gebouw. Hij maakt iedereen 's ochtends wakker en schept het eten op.
Leo maakt vrijwel geen ontwikkeling door, maar daar is een belangrijke rede voor. Aan het einde van het boek kom je erachter dat Leo degene was die de pillen slikte, die uit de rondslingerende kokertjes kwamen. Hij loste het grote mysterie zelf op door op te biechten aan Merel dat hij degene was die Halopax slikte. Hij deed het al sinds zijn leven in North Dakota, waar hij professioneel basketbal speelde. Je wet misschien niet wat Halopax is, dus ik laat Merel het uitleggen:
"Halopax slik je niet om je beter te voelen. Je slikt het omdat je denkt dat je Jezus bent. Omdat stemmen je vertellen dat je nummerbord een brief van Satan is. Omdat je het een goed idee lijkt jezelf met messen aan de keukendeur te nagelen. Baat het niet, dan schaadt het, want plotseling stoppen is gevaarlijk. Al kon ik me vanochtend niet herinneren wat de gevolgen waren."
Halopax onderdrukt je gevoelens. Hierdoor werd Leo niet depressief van het binnenzitten, of gek van de 6 stukjes pasta per dag. En hij had ook niet het probleem van plotseling stoppen, want hij had nog twee volle kokertjes aan het einde van het boek. Hij had ze namelijk net opgehaald voor de opnames.
De pillen beïnvloeden wel zijn relaties. Omdat hij altijd zo vrolijk is, wil iedereen graag bij hem zijn. Die spieren en knappe kop zijn ook niet slecht. Al snel trekt hij de aandacht van Merel, maar ook van Barry. Hij gaat dus een relatie met beiden aan, waardoor Barry uiteindelijk gekwetst wordt en sterft. Zijn relatie met Merel gaat net zo goed, want hij verlaat uiteindelijk de verwarde Merel. Hij had door dat ze hallucineerde dat ze zwanger was en bood haar zijn pillen aan. Nadat hij haar verliet, nam ze de pillen. Twee volle kokers in één keer...
Lotteke
Een cameraman/vrouw is nodig bij elke opname. Daarom was Lotteke op school. Haar kindje was echter nog thuis. Hierdoor weten we niks van Lotteke. Behalve dat ze bezorgt was om haar kindje en dat ze daardoor kort na de knal de school uitgerend is.
Hierdoor heeft Lotteke niks meegekregen van pillenkokers, kralenkettingen en grijze zakken. Maar of zij nou beter af was buiten, zullen wij nooit weten.
________________________________
Sympathiek
Omdat het boek vanuit Merels perspectief is geschreven en zij vooral de belangrijke dingen op heeft geschreven, weten we niet hoe iedereen eruit ziet. Behalve dat Leo gespierd is en dat Natalie parfum draagt, weten we niets van hun uiterlijk. Maar ook zonder dat is het mogelijk om een goed beeld te krijgen van iedereen.
Leo is waarschijnlijk het meest sympathiek, maar dat komt door de Halopax. Hij helpt iedereen en blijft optimistisch. Merel volgt, want ze draait pas door wanneer ze niets meer eet en iedereen haar heeft verlaten. Barry is iets minder sympathiek, want door liefdesverdriet geeft hij op. Kasper is erg sympathiek, maar als het erop neerkomt, is hij alleen sympathiek voor Natalie en Joeri. Natalie zou veel kunnen leren van haar zoontje, want zij is totaal niet sympathiek. Ze is gewoonweg vervelend. Kaylem is niks. Hij praat amper, doet weinig behalve kralenkettingen maken en vermoordt mensen om eten te hebben.
Lotteke is echter het minst sympathiek, want zij verlaat het gebouw voor dingen überhaupt interessant worden.
__________________________________________________________________________
Bronnen
Algemene informatie: http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/a/alles-wat-er-was/
Samenvatting (aangepast): http://www.lezenvoordelijst.nl/zoek-een-boek/nederlands-15-tm-19-jaar/a/alles-wat-er-was/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten